servis maticnih ploca hrvatska

Čišćenje laptopa

Kako nam dolazi ljeto i više temperature zraka počinju i problemi s laptopom uzrokovani pregrijavanjem. Najčešći simptomi su iznenadno gašenje računala, glasan Čišćenje laptoparad ventilatora i na dodir toplo računalo.

Za razliku od desktop računala na prijenosnim računalima rashladni sistemi nisu masivno dimenzionirani radi limitiranog prostora. Hladnjaci su obično izvedeni da temperaturu komponenti koje zahtjevaju aktivno hlađenje prenose putem toplovodne cijevi na rebrasti hladnjak. Ventilator prisilnim ispuhom zraka odvodi temperaturu izvan kušišta prijenosnog računala.

Da bi se ostvario zadovoljavajući prijenos topline s komponenti (cpu, grafički čip….)hladnjak mora biti određene površine sukladno ukupnom TDP-u (thermal design power) komponenti. S obzirom na limitirani prostor hladnjak je izveden s većim brojem bakrenih ili aluminijskih „pera“ koje su minimalno razmaknuti jedan od drugog iz navedenih razloga. Prilikom prisilnog hlađenja ventilator upuhuje hladan zrak te ga ispuhuje kroz hladnjak ali pritom kupi i čestice prašine koje se radi malog razmaka gomilaju na hladnjaku.


Cijeli rashladni sistem u stvari funkcionira po principu temperaturne između komponenti i ambijentalne temperature pokušavajući ju izjednačiti. Kada ambijentalna temperatura poraste porasti će i temperatura komponenti. Ako učinkovitost hladnjaka smanjena radi nakupljene prašine slijede problemi s navedenim simptomima.

Na učinkovitost predaje topline u okolinu utječu i termalni provodnici (theraml pad) te teramalna pasta jer se vremenom suši i gubi svoju funkciju.


Od iznimne važnosti su kvaliteta  termalne paste i termalnih padova i tu nema kompromisa bez obzira na visoku cijenu kvalitetnih materijala (termalni pad renomiranih proizvođađa košta oko 500kn dok kineske kopije tek nekoliko dolara za iste dimenzije).

Elektroničke komponente i integrirani krugovi prilikom testiranja moraju zadovoljiti kriterije vijeka trajanja ali isključivo u određenim uvjetima. Porastom radne temperature preko 60c se linearno smanjuje vijek trajanja komponenti na matičnim pločama i upravo je to primarni uzrok zakazivanja matičnih ploča na prijenosnim računalima.

Upravo radi toga savjetujemo da Vaše prijenosno računalo jednom godišnje odnesete na servis prema Važem izboru i to prije ljetnih vrućina!

U našem servisu cijena za čišćenje laptopa i rashladnog sistema i zamjenu termalnih provodnika je 250kn.

U servis je uključeno;

  • Detaljno testiranje svih komponenti prijenosnog računala kako bi te imali uvid u stanje vašeg uređaja (hdd, ram, cpu, punjač…)
  • Mogućnost uvida u cijeli postupak i dostupna dokumentacija testa i popravka.
  • Besplatno preuzimanje i dostava prijenosnika na adresu preko kurirke službe.
  • Ugradnja kvalitetnih materijala renomiranih svjetskih proizvođača.