servis maticnih ploca hrvatska

Reflow

Popravak matične ploče

Popravak maticne ploceMatične ploče su napravljene od mnoštva minijaturnih vodova iznimno visoke gustoće koji omogućuju komunikaciju između svih komponenti u računalu poput procesora, radne memorije, grafičke kartice, uređaja za pohranu, USB portova… Za komunikaciju svih navedenih komponenti zadužene su BGA komponente na matičnoj ploči. Na starijim platformama NorthBridge i SouthBridge dok je na novijim većina njih integrirano u procesor. Bga komponente ostvaruju vezu s matičnom pločom putem lemnih kuglica veličine od 0.25-0.76mm. Tim proizvodnim procesom moguće je na svega nekoliko mm2 smjestiti i preko 1000 kontakata. Ako bilo koja od tih 1000 lemnih točaka između matične ploče i BGA čipa defektivna ili je BGA čip defektivan rezultirati će se neispravnom matičnom pločom.

Metode popravka matične ploče

Popravak matične ploče je specifičan popravak u domeni servisa elektronike. Kada matična ploča zakaže uglavnom se  prva informacija traži sa "googla". Vjerujem da se prosječnom korisniku teško snaći u terminima poput reballing, reflow, zamjena čipa i k tome možemo nadodati popriličan broj netočnih informacija. Pokušati ću kroz kratka videa i tekstove opisati metode, njihovu pouzdanost i dati savjete vezane uz popravak matične ploče. Popravcima matičnih ploča ili kako se to popularno naziva, reparacija matične ploče sam se počeo baviti još 2009g. U to vrijeme koliko je meni poznato nije bilo servisa koji su nudili tu uslugu. Danas stvari, bar na prvi pogled izgledaju malo drugačije. Ipak uvjeren sam da iznimno malo servisa u HR nude tu uslugu a da rade kvalitetno i još bitnije s adekvatnim alatom.

Kvarovi na matičnim pločama najčešće su uzrokovani zakazivanjem BGA komponente na matičnoj ploči. Uglavnom čipseta ili VGA čipa. Unazad par godina glavni krivci su NVidia i ATI čipovi. Čak i najkvalitetniji uređaji poput Apple-a nisu izuzeti.

Riješenje; Popravak ili Reparacija matične ploče. Tu stvari počinju biti zanimljive jer za isti kvar imamo tri riješenja.

Reflow

Popravak matične ploče Reflow metodom je servis u kojom se BGA komponenta izlaže temperaturnom šoku te se time privremeno otklanja primarni problem.

  • Poudanost i trajnost iznimno niska.Reflow
  • Potreban alat i znanje zanemarivo.
  • Cijena popravka u HR 200kn do 700kn.

ITelektronika iz gore navedenih razloga ne nudi ovu uslugu.

Popravak matične ploče ovom metodom detaljnije možete pogledati klikom na link ( Reflow ) ili klikom na sliku .

Reball

Reball

Ukratko, reball je metoda popravka matične ploče je servis kojom se BGA komponeta odlemljuje s matične ploče, čisti od ostatka lema te se isti čip lemi natrag na matičnu ploču.

  • Pouzdanost i trajnost je znatno viša od reflow metode, ipak značajno lošije rješenje od zamjene čipa novim.
  • Potreban profesionalan alat
  • Cijena popravka u našem servisu je oko 500kn.

Popravak matične ploče ovom metodom detaljnije možete pogledati klikom na link ( Reball - reballing ) ili klikom na sliku.

 

Zamjena BGA čipa

Zamjena BGA cipaUkoliko je problem dijagnosticiran točno, ugrađeni original novi dijelovi ova metoda sevisa je bez kompromisa. Očekivan radni vijek zamjenjenje komponente na matičnoj ploči se mjeri u godinama. Za one koji žele kvalitetan popravak matične ploče bez kompromisa, ovo je jedina prihvatljiva opcija.

  • Pouzdanost je neusprediva s bilo kojom navedenom metodom.
  • Potreban profesionalan alat
  • Cijena popravka je 500kn + cijena ugrađenog čipa. Prosječna cijena je 900-1000kn.

Popravak matične ploče ovom metodom detaljnije možete pogledati klikom na link ( Reflow ) ili klikom na sliku.

 

Što vi morate znati kada birate servis i metodu popravka vašeg uređaja