servis maticnih ploca hrvatska

Ripple and Noise (PARD)

IMG 3606Switch napajanja u pravilu na DC izlazima sadržavaju određenu vrijednost izmjenične komponente na istosmjernom naponu. Amplituda AC komponente je prosječno negdje između 10 mV pa sve do nekoliko stotina milivolti p-p.

Ripple je osnovni i predvidljiv element čija je frekvencija uvijek ista fundmantalnoj operativnoj frekvenciji sklopa. S toga ako switch element radi na frekvenciji od 100kHz tada će i frekvencija valnog oblika ripple-a biti isto tako biti 100kHz.

Izgled valnog oblika predstavlja punjenje i pražnjenje filter kodenzatora na izvodu napajanja.

U savršenom napajanju s savršenim komponentama jedina AC komponenta na izvodu napajanja će biti ripple. S obzirom da komponente nisu savršene, na izvodu će se pojaviti još jedan AC element koji se naziva Šum (noise).

Testni sistem također nije savršen te postoji određena količina šuma, nazivamo ga random noise. Prisutan je duž cijelog valnog oblika te se pojavljuje nasumično.

Switching transient noise je šum generiran od strane switch elementa, najčešće mosfeta u primarnom dijelu napajanja.

Ripple je relativno masivna komponenta s znatno višom energijom, u pravilu niže frekvencije te se zbog toga tek manjim dijelom može reducirati s dodatnim kapacitetom. Noise je komponenta s znatno manjom energijom te u pravilu znatno više frekvencije uglavnom u Mhz opsegu stoga se znatno može reducirati dodatatnim kapacitetom, čak kapacitet i induktivitet PCB-a će vidljivo reducirati amplitudu nasumičnog šuma.

Seasonic Prime Titanium

Jedan od najpoznatijih proizvođača napajanja Seasonic, lansirao je novu seriju Prime od 650-1000w. Seasonic nam je na testiranje poslao Prime Titanium 850w. Osim Titanium verzije prema dostupnim informacijama biti će i nešto manje učinkovite verzije, s platinum i gold certifikatom.

Apple VS zamjenki punjač Original Apple punjač VS zamjenski punjač- Uvod

 

Visoka cijena originalnih punjača za Apple uređaje često potiče na razmišljanje o alternativi, zamjenskim punjačima. Malo smo se bacili u istraživanje koliko su takvi punjači dobra alternativa ali kvalitetne informacije nije bilo lako za pronaći osim osobnih mišljenja pojedinih ljudi. Čak i ta mišljenja su poprilično podjeljena. Upravo zato smo odlučili testirati zamjenski punjač i direktno ga usporediti s zamjenskim punjačom nabavljenog putem ebay-a iz Njemačke. Cijena punjača je 23usd(oko 160kn). Original punjač je korišten nekoliko godina radi čega je realno očekivati lošije rezultate u odnosu na nov.

LC Power LC420-12 VS EVGA 430W
Usporedni test napajanja

 

 

EVGA VS LCPower

 

 

Nešto malo drugačiji test napajanja, direktno sučeljavanje dvaju napajanja iz nižeg cijenovnog razreda, među najjeftinijim napajanjima na tržištu. Cijena LC power -u je oko 230kn dok je EVGA 430W model oko 350kn.
Cijelo testiranje LC Power LC420-12 V2.31 sam snimio videom u kojem sam pokušao prezentirati na razumljiv način ove testove, što oni predstavljaju te zašto su bitni.

Neću previše dužiti s uvodnim dijelom, idemo odmah na specifikacije, marketing....

Test napajanja FSP Hexa+ 400w

image014Danas ću testirati još jedno napajanje iz niskog cijenovnog ranga a riječ je o FSP HEXA+ 400w modelu. Cijena napajanja je nešto viša od 300kn, time je jedno od napovoljnijih brendiranih napajanja na našem tržištu. Postoje i znatno
jeftiniji modeli manje poznatih proizvođača ali takva kupnja je popriličan rizik kako smo se mogli uvjeriti u prehodnom članku u kojem 420w napajanje na opterećenju od 300w zakazuje uz svjetlosne i dimne efekte. Mada povoljna FSP Hexa+ je sasvim nešto drugo u što ćemo se uvjeriti detaljnim testiranjem.